Lasertherapie is onder andere inzetbaar voor artrose, artritis, tennisarm, slijmbeursontsteking, hielspoor, reuma, bronchitis en stress
Deze relatief nieuwe vorm van lasertherapie is effectief, pijnloos en zonder bijwerkingen
Lasertherapie heeft een ontstekingsremmende, oedeem verminderende (vocht afdrijvende), sterk pijnstillende en ontspannende werking op het lichaam en daarnaast worden de immuunprocessen in het lichaam gestimuleerd. De sterke ontstekingsremming is de belangrijkste en het meest gebruikelijke effect van lasertherapie.
Wat is laser? (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation)
Therapeutisch licht heeft altijd een golflengte boven de 630 nm
De gevaren van blootstelling aan laserlicht hangt af van de golflengte en de output. De golflengtes van de therapeutische lasers kunnen reflecteren, ergens doorheen of door weefsel geabsorbeerd worden. Vooral de infrarood golflengtes zijn goed opneembaar en geven daarbij alle energie vrij waardoor er warmte gecreëerd wordt.
Mensen met een overgevoeligheid voor licht (photo allergy) kunnen wel licht van 600 nm of hoger verdragen, maar zonlicht niet.
De led lichtjes welke nog weleens voor lasers aangezien worden zijn van een golflengte rond de 950 nm en hiermee volledig zichtbaar en zonder gevaar voor de ogen.
De sterkte van de output van het laserlicht is uitgedrukt in mW (milliwatts) de hoogte hiervan bepaald hoeveel doses je toedient per cm2 huid. Laserlicht kan in een constante of pulserende intensiteit worden toegediend, pulseren wil zeggen in een vastgesteld ritme.
Daarnaast bepaald de manier van lichtverspreiding de intensiteit van de laser. Hoe meer het licht zich kan verspreiden over het huidoppervlakte hoe minder de intensiteit.

Indicaties voor lasertherapie
- Luchtwegen aandoeningen: zware ontstekingen en infecties – acute en chronische bronchitis, zware verkoudheid, angina, keelpijn, ontstekingen van de bijholten.
- Gewrichts- en slijmbeurs,- en peesaandoeningen: artrose; artritis, reuma, tennisarm, slijmbeursontsteking, achillespeesontsteking, hielspoor, nekklachten, schouderklachten.
- Spieraandoeningen: fibromyalgie, spierpijn, overbelasting van de spieren.
- Huidafwijkingen: acne, jeugdpuistjes.
- Urinewegontstekingen: prostatitis, urethritis, blaasontsteking;
- Stimulatie van het immuunsysteem en genezing van wonden en zweren;
Effecten van lasertherapie
- Bepaalde cel functies worden gestimuleerd. Dit is vooral merkbaar indien de cel niet naar behoren functioneert anders geen direct verschil merkbaar
- Verhoogde cel metabolisme
- Lokaal effect op immuunsysteem
- Verhoogde activiteit van leukocyten
- Transformatie van fibroblast tot myofibroblast
Toepassingsvormen van lasertherapie op het lichaam van de cliënt
- Contactloze toepassing – De laser wordt net boven het huidoppervlak gehouden, dit wordt vooral toegepast bij oppervlakkige problemen zoals slecht helende wonden, koortslip, brandwonden en andere huidproblemen.
- Direct contact toepassing – Hierbij worden een of meerdere laseruitgangen direct op het aangedane gebied geplaatst, bijvoorbeeld aan weerszijden van een gewricht met artrose, en stevig tegen de huid aangedrukt. Dit zorgt ervoor dat er van beide zijden laserlicht in het gewricht komt en hiermee het gehele gebied behandeld wordt. De direct contact methode word vooral toegepast bij gewrichtsaandoeningen en bij alle overige aandoeningen waarbij de huid zelf niet beschadigd is.
- Acupunctuur toepassing – Hierbij word een acupunctuurpunt behandeld met laser in plaats van een naald. Dit heeft als voordeel dat acupunctuur nu ook mogelijk is voor mensen met angst voor naalden.
Duur, intensiteit, dosis
Bij iedere cliënt en aandoening word afzonderlijk gekeken naar de duur, intensiteit en dosis van lasertherapie. Dit kan namelijk per persoon en per aandoening anders zijn.