skip to Main Content

Sporttherapie

Sporttherapie is een vorm van massagetherapie ontworpen voor sporters, maar als niet sporter kun je er natuurlijk ook gebruik van maken. Het is een zeer goede aanvulling op fysiotherapie en kan als alternatieve therapie worden gekozen. De sporttherapeut heeft het doel de sporter te helpen bij (sport)blessures of langdurige (chronische) klachten aan het bewegingsapparaat. Dit door toepassing van gerichte sportmassage en mobilisatietechnieken. 

Uitgangspunt
Binnen de natuurgeneeskunde word uitgegaan van het zelfherstellende vermogen van het lichaam, zonder medische interventie. Om dit te kunnen moeten wel alle voorwaarden daarvoor aanwezig zijn. Wanneer het lichaam niet vanzelf hersteld is het aan de therapeut om erachter te komen welke voorwaarden er ontbreken. Vaak zit dit probleem in langdurige stress situaties, te veel of juist te weinig bewegen, verkeerde houding of overbelasting.

De segmentale relaties
Binnen de sporttherapie zijn de segmentale relaties erg belangrijk. Dit zijn de relaties tussen ingewanden, spieren, huid en skelet. De aansturing van al deze segmenten gebeurd vanuit het ruggenmerg. Door een bindweefselonderzoek uit te voeren kunnen de onderlinge relaties in kaart gebracht worden. Hierdoor kan het voorkomen dat er bij bijvoorbeeld een enkelklacht ook gekeken word naar de knie, heup en onderrug. En kan bij een gevoeligheid in de lage rug ook sprake zijn van darmklachten

Raakvlakken
Er zijn duidelijke raakvlakken tussen sporttherapie, fysiotherapie en ook sportmassage. Het verschil zit er vooral in dat de sporttherapeut vooral manueel werkt (massagetechnieken en mobilisaties) en de fysiotherapeut zich tegenwoordig vooral focust op het adviseren en aanleren van oefeningen en houdingscorrecties ten behoeve van het herstel. Het masseren gebeurt steeds vaker door de sporttherapeut of sportmasseur. Praktijk MP Health heeft een nauwe samenwerking met meerdere fysiotherapeuten en een manueel therapeut om op die manier het beste van 2 werelden te kunnen combineren.

MP Health sporttherapie

sporttherapie vs sportmassage

Het verschil tussen sporttherapie en sportmassage zit voornamelijk in de aanpak. Bij beide is massage kenmerkend voor de behandeling. De sporttherapeut is daarnaast opgeleid om therapeutisch te werken. Dit kan op een holistische manier, waarbij alle factoren van de cliënt meegenomen worden in de analyse. De sportmasseur beperkt zich doorgaans tot de verzorging en conditie van de spieren. Dit kan uiteraard ook een voordeel zijn wanneer er gewoon fysieke massage gewenst is. Een ander verschil tussen sporttherapie en sportmassage is het arsenaal aan technieken. De sporttherapeut hanteert naast de klassieke sportmassagegrepen (strijkingen, knedingen, schuddingen en kloppingen) ook diverse gewrichtsmobilisaties, oscillaties, bindweefseltechnieken en triggerpoint-technieken.

conclusie
Sporttherapie is zeer geschikt voor iedereen die fysieke klachten heeft of moeilijk herstelt van een blessure. Het kan een uitstekend alternatief zijn voor (of aanvulling op) andere therapievormen, zoals fysiotherapie. Voor het boeken van een sporttherapiesessie is geen doorverwijzing van de fysiotherapeut of huisarts nodig.