skip to Main Content

Overgangsklachten en Bijnieruitputting

Waarom heeft de ene vrouw zoveel meer last van de overgang dan de andere vrouw? Gelukkig word er tegenwoordig veel meer open over gesproken en is er veel meer bekend over de werking van ons lichaam. 

De overgangsjaren 

Het wisselt per vrouw wanneer de overgang haar intrede doet, maar gemiddeld genomen is dit zo ergens tussen haar 40e en 50e levensjaar. De overgang kan jaren in beslag nemen en eindigt vervolgens in de menopauze. De menopauze betreft de laatste menstruatie. Hoewel dit proces in enkele dagen beslaat, weet je het pas na ongeveer een jaar met zekerheid dat de menopauze is ingetreden. De menstruatie zal over het geheel genomen gedurende de overgang zeer wisselvallig verlopen. 

Welke rol spelen de bijnieren? 

Tijdens de vruchtbare jaren maken de geslachtsorganen de geslachtshormonen aan en worden deze hierbij slechts licht ondersteund door de bijnieren. In de overgangsjaren neemt de productie van hormonen langzaam af om uiteindelijk helemaal te stoppen. De bijnieren zullen hier echter wel mee doorgaan. Omdat ons lichaam zo’n enorm slim apparaat is zullen de bijnieren de productie zelfs opschroeven om op die manier de balans in het lichaam te behouden.

De taken van de bijnieren worden dus uitgebreid. De bijnieren spelen al een belangrijke rol in de regulatie van de zout- en water huishouding De ondersteuning van het afweersysteem. Het bevorderen van de aanmaak van glucose en de aanmaak van cortisol, adrenaline en noradrenaline. 

Adrenaline en noradrenaline zijn nagenoeg hetzelfde, je hebt ze nodig wanneer je ergens van schrikt of wanneer je boos of angstig bent. Cortisol is het zogeheten stresshormoon en dit hormoon zorgt ervoor dat je actief wakker word, om alert en oplettend te zijn tijdens werk of in het verkeer. Het is dus een enorm belangrijk hormoon! Wanneer je langere tijd word blootgesteld aan stressvolle situaties dan gaan je bijnieren overmatig veel cortisol aanmaken, je hebt het nodig om door de dag te komen tenslotte. Dit kunnen de bijnieren lang volhouden, maar uiteindelijk raken ze toch overbelast. Je raakt uitgeput of krijgt een burn-out. 

Tegen de tijd dat je als vrouw in de overgang raakt en je bijnieren de regulatie van hormonen moeten gaan overnemen is het dus van belang dat je bijnieren niet uitgeput zijn. Helaas is het vaak zo dat je in die jaren voor de overgang toch veel stress hebt ervaren, denk aan opgroeiende kinderen, financiële zorgen, hard werken, veel ballen tegelijk in de lucht houden en dan heb ik het nog niet eens over mogelijke traumatische ervaringen (scheiding, verlies van dierbare of andere heftige gebeurtenissen)

Als je het bovenstaande een beetje hebt kunnen volgen dan snap je dus dat de staat van zijn van de bijnieren een enorme rol speelt in het verloop van de overgang. 

De klachten van bijnieruitputting komen sterk overeen met de overgangsklachten. Het is dus goed om eens te bekijken of je klachten van de overgang zelf komen of wellicht meer vanuit de bijnieren. 

Stress 

Heb je veel last van de overgang? Kijk dan eens goed naar je leefstijl en de aanwezigheid van stress in je leven. Welke stressoren zijn er allemaal en op welke manier heb je er last van? 

Zijn het zaken die je kunt oplossen? Doe dit dan!! Zijn er zaken die spelen, maar waar je niet of niet direct invloed op hebt, zorg dan voor voldoende ontspanningsmomenten om de stress te compenseren. Leer om je grenzen te bewaken niet alleen tegenover anderen, maar zeker ook tegenover jezelf! Zoek uit waar jij de meeste ontspanning uit haalt, yoga, meditatie, saunabezoek, massage, wandelen, fietsen, tekenen, schrijven, boetseren of wat dan ook en maak hier tijd voor. 

balance life