skip to Main Content

SiVAS acupunctuur

SiVAS acupunctuur

Bij behandelingen met acupunctuur spreekt men van de begrippen energie en evenwicht. Energie (Qi) is de motor van alle denkbare levensprocessen. De energie stroomt langs twaalf hoofdmeridianen en een groot aantal hulpmeridianen. Deze liggen net onder de huid en corresponderen met bepaalde organen en hun functies. Op het lichaam zitten bepaalde punten die als poorten voor de ‘Qi’ fungeren, de acupunctuurpunten.

Evenwicht ontstaat wanneer de tegenpolen Yang (het mannelijke, warme, lichte en scheppende deel van de mens) en Yin (het vrouwelijke, donkere en ontvangende deel) elkaar goed aanvullen. Is het evenwicht tussen deze beide elementen verstoord, dan kan de energie niet meer goed stromen en raken ze uit evenwicht. Dat voelt als ‘niet goed in je vel zitten’, ‘uit balans zijn’ en gaat gepaard met specifieke ongewenste verschijnselen.

SiVAS therapie is een afgeleide therapie van de TCM waarbij gebruik word gemaakt van het Vasculair Autonoom Signaal (VAS). Door het voelen van de pols kan de therapeut snel en trefzeker bepalen welke energiestromen (meridianen) verstoord zijn. Met acupunctuur wordt dan geprobeerd deze energiestromen weer te herstellen. Te snel stromende energie wordt afgeremd en blokkades worden opgeheven.

SiVAS auriculo (oor acupunctuur)

Auriculo of oor acupunctuur is sinds begin jaren ’50 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Franse arts dr. Paul Nogier. De resultaten van zijn werk zijn over de hele wereld bekend. Het principe van de oor acupunctuur is gebaseerd op het reflexmechanisme. Plaatselijk druk uitoefenen op een punt leidt tot een reactie. Deze reactie is eveneens waar te nemen met het Vasculair Autonoom Signaal (VAS). Behandeling gebeurt door de reflexpunten van het uitwendige oor te masseren, door kleine verblijfsnaalden te gebruiken die een paar dagen blijven zitten, of door elektrische of laserstimulatie.

Oor acupunctuur word in de praktijk ondersteunend ingezet naast de overige therapievormen. Dit kan zijn bij bijvoorbeeld pijnklachten, overgangsklachten, het afkicken van verslavingen en bij het verbeteren van verschillende gemoedstoestanden. Met oor acupunctuur kunnen ook verstoorde chakra’s en energiebanen worden opgespoord en gestimuleerd.